Press ESC to close

Kurczak po indonezyjsku – pomysł na orientalną kolację

Szukasz ciekawego pomysłu na kolację? Może interesują cię orientalne, nietypowe i niecodzienne smaki… Świetnym pomysłem w takim razie będzie kurczak po indonezyjsku podany z pysznym, sypkim ryżem .
To danie cieszy się niezwykłą popularnością w krajach Azji Południowo-Wschodniej, ale nie tylko. Co ciekawe, to danie jada się równie często w Holandii, a to wszystko przez kolonizację Indii przez Holandię. Ale czym dokładnie jest to danie? To kawałki kurczaka nadziane na patyczki do szaszłyków i grillowane tradycyjnie na ogniu. Serwuje się je zawsze z pikantnym sosem.

Przepis:

• 500 g piersi z kurczaka
• 300 ml mleka kokosowego – płynnego
• łodyga trawy cytrynowej
• jedna, średnia dymka
• papryczka chili
• garść orzeszków ziemnych – prażonych, niesolonych
• łyżeczka startego imbiru
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
• pieprz – najlepiej biały
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżeczki sosu rybnego
• kilka gałązek świeżej kolendry
• 1 limonka

• patyczki do szaszłyków
• ryż

Wykonanie:

Piersi kurczaka kroimy w niezbyt grube, około 2 cm paski i nadziewamy na patyczki. Staramy się uzyskać efekt harmonijki.
W następnym kroku przygotowujemy marynatę. W tym celu: siekamy trawę cytrynową, dymkę i ostrą papryczkę. Całość mieszamy ze startym imbirem, 100 ml mleka kokosowego, brązowym cukrem, połową sosu rybnego i połową sosu sojowego. Dodajemy szczyptę białego pieprzu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Gotową marynatą polewamy szaszłyki i odstawiamy na pół godziny.

W blenderze umieszczamy orzeszki ziemne, następnie dodajemy 200 ml mleka kokosowego, dwa ząbki czosnku oraz resztę sosu rybnego i sojowego. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy kolendrę i pieprz. Całość blendujemy na jednolitą masę.

Gotujemy ryż wedle poleceń na opakowaniu. W tym czasie na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy olej i smażymy szaszłyki. Możemy polewać je dodatkowo pozostałą marynatą.
Kurczaka podajemy z ryżem i sosem.